مقدمه
صفحات خورشیدی، سلولهای خورشیدی و پنلهای خورشیدی از جمله نامهایی هستند که در دنیای امروزی ما در تولید برق بهشدت مطرح شدهاند. محصولات سولار ابزارهای کاربردی بهحساب میآیند که شما میتوانید آنها را بهراحتی مورداستفاده قرار دهید و برای طراحی یک سیستم تولید برق بر پایه انرژی خورشید طراحی شدهاند. بهخاطر داشته باشید که در حال حاضر راههای بسیار زیادی برای راهاندازی انواع پنل خورشیدی وجود دارد. هرکدام از این راهها و روشهای مربوط به استفاده از محصولات سولار برای تولید برق، مزایا و معایب خاص را نیز در خود جایدادهاند. لازمه دریافت بیشترین بازدهی از یک سیستم پنل خورشیدی، انتخاب بهترین مدلهای این ابزار بر اساس نیازهای پروژه میباشد.
قبل از پرداختن به مدلها و ساختارهای مختلف صفحات خورشیدی، ابتدا مهمترین مشخصات این کالا را مورد بررسی قرار خواهیم داد. دانشمندان و مهندسان تا به امروز تحقیقهای زیادی انجام دادهاند که بتوانند بهترین و پربازدهترین روش موجود برای تولید برق را پیدا نمایند. استفاده از پنلهای آبی، بادی یا حتی اتمی یکی از همین راههای خلاقانه بهحساب میآیند؛ ولی برترین راه موجود برای تولید انرژی برق، بهکارگیری صفحات خورشیدی میباشد.
عملکرد کلی صفحات خورشیدی ساده است و با استفاده از این ابزار میتوان انرژی گرمایی خورشید را به انرژی الکتریسیته تبدیل نمود. تا به امروز دستگاههای متنوعی در این زمینه طراحی شده و هرکدام از این دستگاههای تولید برق از طریق انرژی خورشید هم با استفاده از یک تکنولوژی خاص عمل میکنند.
البته که کارشناسان تولیدکننده صفحات خورشیدی، آنها را در زیرشاخههای متنوعی به فروش میرسانند. این صفحات از نظر تکنولوژی ساخت، قدرت عملکرد، اندازه و بازه انرژی تولید شده در زیرشاخههای مختلفی تقسیمبندی میشوند. توجه به دستهبندی، اولین عاملی است که قبل از اقدام برای خرید شما باید آن را مدنظر خود قرار دهید.
حال پس از آشنایی با مفهوم صفحات خورشیدی، به سراغ مهمترین دستهبندیهای این محصول خواهیم رفت.
صفحات خورشیدی فیلم نازک یا Thin Film، بهعنوان اولین دستهبندی پرکاربرد انواع صفحه خورشیدی شناخته میشوند. Thin Film یا فیلم نازک در ابتدا فقط برای طراحی ماهوارهها و ابزارهای فضایی مورداستفاده قرار میگرفت. پس از گذشت چندین سال از اختراع این ماده، کارشناسان تصمیم گرفتند تا کاربردهای آن در دیگر زمینهها را نیز مورد بررسی قرار دهند. آنها متوجه شدند که ساختار انعطافپذیر، نازک و پرقدرت Thin Film میتواند برای تولید صفحات خورشیدی هم کاربرد داشته باشد.
روند تولید اینگونه از صفحات خورشیدی نسبتاً پیچیده میباشد. شرکتهای تولیدکننده برای طراحی این وسیله باید چندین لایه مختلف را بهصورت فشرده بر روی یکدیگر نصب نمایند. مهمترین علت انعطافپذیربودن این وسیله هم مربوط به همین روند ساخت است. فشردهشدن لایههای اولیه به این کالا اجازه میدهد تا انعطافپذیری خوبی را به دست آورد. این انعطافپذیری در نهایت میتواند برای نصب راحتتر فیلم نازک مورداستفاده قرار گیرد. بهخاطر داشته باشید که اجرای صفحات خورشیدی Thin Film در مقایسه با دیگر صفحات موجود در بازار نسبتاً راحتتر میباشد.
صفحات Thin Film مزایا و معایب زیادی را نیز در خود جایدادهاند. از جمله مهمترین مزایای صفحات خورشیدی Thin Film میتوان به رایج بودن، ارزانقیمت بودن و کاربردیبودن این محصولات اشاره کرد. شما برای خرید این مدل از انواع صفحات خورشیدی، نیاز به پرداخت هزینه زیادی نخواهید داشت و بهراحتی میتوانید نسبت به اجرا اقدام نمایید. البته Thin Film یکسری معایب خاص را نیز در خود جایداده است. اولین عیب استفاده از این صفحه مربوط به فضای موردنیاز برای نصب میباشد که به فضای زیادی نیاز داشته و شما بهراحتی نمیتوانید آن را در برای منازل مسکونی به کار گیرید.
جدا از این مسئله، برای راهاندازی این دستهبندی از صفحات خورشیدی، شما به کابلها و تجهیزات گرانقیمت نیاز خواهید داشت. درحالیکه هزینه پرداختی کاربران برای تهیه خود این صفحه ارزان است، اما هزینه نهایی پروژه تا حد قابلتوجهی به دلیل وسایل و ابزارهای موردنیاز گران خواهد بود. طول عمر این محصولات در مقایسه با دیگر محصولات موجود در بازار کمتر میباشد. درصورتیکه شما هم به دنبال خرید صفحات خورشیدی Thin Film هستید، در ابتدا باید مزایا و معایب اصلی این کالا را مدنظر خود قرار دهید سپس میتوانید خدمات بهترین فروشنده ایرانی فعال در این زمینه را مورداستفاده قرار دهید. انتخاب برترین فروشگاه Thin Film در ایران مسئلهای مهم بهحساب میآید.
در لیست زیر شما میتوانید چند مورد از محصولاتی که در این دستهبندی قرار میگیرند را مشاهده کنید.
دومین دستهبندی صفحات خورشیدی از نظر تکنولوژی ساخت مربوط به محصولات فتوولتائیک میباشد. این محصولات که با نامهای خاصی همچون BIPV هم شناسایی میشوند و بهگونهای طراحی شدهاند تا شما بتوانید آنها را بر روی دیوار یا سقف یک ساختمان نصب کنید. جالب است بدانید که دستهبندی فتوولتائیک برای ساخت محصولاتی همچون مونو کریستال یا پلی کریستال هم مورداستفاده قرار میگیرند.
از مزایای صفحات خورشیدی فتوولتائیک، میتوان به ضریب ایمنی بالا آنها اشاره نمود. ضمن این که توان آنها بهشدت مناسب بوده و شما میتوانید آنها را در هر نقطهای از ایران مورداستفاده قرار دهید. بر خلاف برخی از مدلهای صفحه خورشیدی که حتماً باید در موقعیتهای گرم قرار گیرند، ولی از صفحات فتوولتائیک در مناطق سردسیری هم میتوان استفاده نمود. تکنولوژی بهکاررفته در پشتصحنه این صفحه خورشیدی بهشدت انعطافپذیر بوده و قابلیتهای گسترش زیادی را در اختیار کاربرانش قرار میدهد. از جمله مهمترین معایب این سلول هم میتوان به نداشتن ویژگیهای ظاهری مطلوب و نیازمند بودن به وسایل جانبی زیاد اشاره کرد.
روند اجرای این صفحات نسبتاً دشوار بوده و کارشناسان را برای مدتزمان زیادی به خود درگیر میکند. جدا از این مسئله، هزینه پرداختی کاربران برای استفاده از این صفحات بهشدت بالا میباشد، به صورتی که در اکثر مواقع، خرید صفحات فتوولتائیک برای پروژه توجیه اقتصادی ندارد.
ساخت صفحات خورشیدی فتوولتائیک هم پیچیدگیهای خاصی را در خود جایداده است. این پنلها با استفاده از مواد نیمهرسانایی همچون سیلیکون طراحی شدهاند. استفاده از یک تکنولوژی خاص برای طراحی این کالا باعث شده تا روند اجرای آن به یکروند نسبتاً پیچیده تبدیل شود. همچون صفحات Thin Film، اگر شما هم به دنبال خرید انواع صفحات خورشیدی فتوولتائیک هستید باید به فروشنده آن توجه ویژهای داشته باشید. باتوجهبه بالارفتن تعداد مراکز عرضهکننده فعال در زمینه فروش این کالا، خرید از برترینها به مسئلهای مهم تبدیل شده است.
صفحات خورشیدی مونو کریستالی سومین دستهبندی هستند که محبوبیت زیادی میان کاربران به دست آوردهاند و از جمله دیگر نامهای رایج این کالا میتوان به پنلهای تک کریستال هم اشاره نمود. این صفحات همانطور که از نامشان پیداست، با استفاده از پنلهای تک کریستالی سیلیکونی طراحی شدهاند. مهمترین نقطه کلیدی این دستهبندی از انواع صفحه خورشیدی مربوط به تکنولوژی ساخت آن میباشد. بهخاطر داشته باشید که این محصول برای طراحی آرایه هم کاربرد دارد. شما میتوانید بر اساس نیازهای محیط و پروژه، این صفحات را به هر شکلی که دوست داشتید تحت اجرا قرار دهید.
از جمله مزایای صفحات خورشیدی مونو کریستالی میتوان به میزان بازدهی این صفحات که بین ۱۵ تا ۲۰ درصد میباشد اشاره نمود. این محصولات گاهی اوقات بازدهی برابر با ۲۵ درصد را نیز در اختیار شما قرار میدهند. این پنلها به فضای کمی نیاز داشته شما میتوانید آن را در خانههای مسکونی هم مورداستفاده قرار دهید به صورتی که حتی دیده شده خیلی از کاربران این وسیله را بر روی پشتبام خانه خود نصبکردهاند.
از معایب صفحات خورشیدی مونو کریستالی هم میتوان به گرانقیمت بودن اشاره کرد. استفاده از تکنولوژی خورشید، برای تولید برق ارزانقیمت نیست. همین مسئله هم باعث شده تا خیلی از افراد نسبت به استفاده از پنلهای مونو کریستال برای تولید برق علاقهای نشان ندهند. جدا از این مسئله، این محصولات با استفاده از کریستالهای سیلیکونی طراحی شدهاند، در نتیجه بهمحض کثیفشدن یا آلودهشدن پنل اصلی، انرژی برق بهصورت کامل قطع میشود.
روند طراحی و ساخت این مورد از صفحات خورشیدی پیچیدگیهای خاص خود را دارد. شرکتهای تولیدکننده فعال در زمینه ساخت این پنل، همواره باید مواد شیمیایی مختلفی را مورداستفاده قرار دهند و مطمئناً این مسئله هزینههای مربوط به تولید را تحتتأثیر خود قرار میدهد. پس از طراحی لایههای اولیه، شرکتهای تولیدکننده باید با استفاده از نیترید سیلیکون نسبت به پوشش سلولهای اولیه اقدام نمایند. در ضمن، هادی چاپ شده بر روی این سلولها میتوانند بهراحتی برای تولید برق به کار روند.
برای اجرای این دستهبندی از انواع صفحات خورشیدی، شما همواره باید به دنبال استفاده از خدمات بهترین تیمهای کارشناسی ایرانی فعال در این زمینه باشید تا با مشکلی در این زمینه مواجه نشوید. استفاده از خدمات بهترین تکنسینها همواره نتایج مطلوبی را برای شما به همراه خواهد داشت. فروشگاههای فعال در زمینه عرضه صفحات تک کریستالی، محصولات خود را از طریق شرکتهای تولیدکننده مختلفی تأمین مینمایند.
در نهایت، آخرین محصولی که ما قصد صحبت در مورد آن را داریم مربوط به انواع صفحات خورشیدی پلی کریستالی میباشد. در دنیای شیمی، پلی به معنای "چند" است. بر خلاف پنلهای مونو کریستالی که فقط با استفاده از یک کریستال تولید شدهاند، این محصولات با استفاده از چندین کریستال سیلیکون طراحی شده و در اختیار مشتریان قرار خواهند گرفت. بهصورت کلی، انواع صفحات خورشیدی پلی کریستالی ترکیبی مهم از چندین سلول کریستالی سیلیکون هستند. بهخاطر داشته باشید که صفحات خورشیدی پلی کریستالی بازدهی کمتری در مقایسه با دیگر مدلها را در خود جایدادهاند.
تکنولوژی پشتصحنه صفحات خورشیدی پلی کریستالی خیلی جدید و کارآمد نیست؛ ولی درهرصورت استفاده از آن در یکسری از پروژهها نتایج مطلوبی را به همراه خواهد داشت. دنبالکردن روند اجرای این صفحات خورشیدی حتماً باید توسط کارشناسان خبره صورت گیرد. این پنلها مزایا و معایب زیادی را نیز در خود جایدادهاند. صفحات خورشیدی قدرت تحمل کمتری داشته و طول عمر زیادی را در خود جایدادهاند.
از جمله مهمترین معایب این صفحه هم میتوان به داشتن بازدهی پایین اشاره کرد. درحالیکه بهصورت متوسط اکثر انواع صفحه خورشیدی بازدهی برابر با ۲۰ درصد را در اختیار کاربرانشان قرار میدهند، میانگین بازدهی این صفحه برابر با ۱۳ تا ۱۷ درصد میباشد.
برای تولید انواع صفحه خورشیدی پلی کریستالی، شرکتهای فعال در این زمینه باید چندین پنل فتوولتائیک را کنار یکدیگر قرار دهند. هرکدام از این پنلها حاوی کریستالهای نیمههادی و خاص همچون سیلیکون خواهند بود. آنها از کریستالهای P و N استفاده میکنند. درحالیکه کریستالهای P الکترون زیادی ندارند، کریستالهای N حاوی مقادیر زیاد الکترون میباشند. این مسئله در نهایت باعث ایجاد انرژی و انتقال آن خواهد شد. این دستهبندی از انواع صفحه خورشیدی، محدودیت کاربردی ندارد.
یعنی شما بهراحتی میتوانید این صفحه خورشیدی را در موقعیتهای خاصی همچون خانهها، صنایع و موقعیتهای تجاری اجرا کنید. فقط برای اجرای این کالا، شما در ابتدا باید به دنبال بهترین تیمها باشید و سپس بهترین موقعیت را نیز انتخاب نمایید. انتخاب موقعیت مناسب برای نصب این کالا اهمیت زیادی خواهد داشت.
همانطور که در این مقاله مشاهده کردید، صفحات خورشیدی دستهبندیهای زیادی دارند. هرکدام از این دستهبندیها یکسری مزایا، معایب و تکنولوژی خاص را در خود جایدادهاند. برخی از انواع این پنل همچون مدلهای مونو کریستالی، برای محیطهای مسکونی نتایج بهتری را به همراه داشته و با خیال راحت میتوانید آنها را مورداستفاده قرار دهید.